Marjolein Koetsier

Tien valkuilen voor musici en ‘gewone’ mensen bij zwaar weer.

Zwaar weer.

Geen enkel leven is probleemloos. Soms lacht het leven je toe en lijkt er geen wolkje aan de lucht, om vervolgens om te slaan naar grijs met buien of onweer en storm.

Musici zijn net ‘gewone’ mensen!

Er kunnen dan ook periodes in het leven van een musicus langs komen, waarin het allemaal wat minder lijkt te gaan. Je kunt te maken krijgen met blessures, te veel stress, podiumangst of zelfs ontslag bij een zoveelste bezuiniging. Je komt in zwaar weer terecht. En we hebben al wat zware bezuinigingen achter de rug. Afwachten wat de politiek nu weer gaat doen! Gaat er weer gemorreld worden aan de basis van je bestaan? Musicus zijn is je bestemming en dat zit in je DNA. Het is ook je levensonderhoud. Je hebt dan wel van je hobby je beroep gemaakt, je wilt wel kunnen bestaan van dat beroep. As dit op de tocht zou komen te staan, kan dit een erg onveilig gevoel geven. Hoe ga je daar mee om?

Wat je niet moet doen!

Het is wel eens leuk om te kijken naar wat je beter niet zou kunnen doen, waardoor je ook komt bij bij wat je wel kunt doen. En nogmaals, deze valkuilen treden niet alleen bij musici op, maar iedereen kan zich wel herkennen in één van de valkuilen misschien.

Daar gaat ie! Wat je niet moet doen:

 1. Je laten leiden door angst en schaarste. Durf juist positief naar de toekomst te blijven kijken. Angst is een slechte leidsman. En je weet bijna nooit helemaal zeker of al je angsten, zorgen en overtuigingen nou echt waar zijn. En wat doet die angst wel niet met je? Dat mag je voelen, druk het ook niet weg, maar zou je niet beter kiezen voor positieve gedachtes? Wat niet betekent dat je de realiteit uit het oog verliest.
 2. Richtingloos verder dobberen. Het leven is niet altijd maakbaar, dat klopt, maar stel je pro-actief op. Zoek een oplossing. Ga er eens goed voor zitten en vraag je af waar je naar toe wilt en hoe je dit kunt bereiken. Maak zo nodig een plan, dat je verder helpt.
 3. Niet weten waarom je doet wat je doet. Wat is jouw visie? Dat klinkt zwaar, maar het betekent niets anders, dan dat je weet waarom je doet wat je doet. En in een ensemble kan het goed zijn om te weten wat jullie leidt, wat het gezamenlijke doel is. Staat iedereen daar achter? En kun jij achter jezelf als musicus staan?
 4. Bij baanverlies of afscheid zo snel mogelijk door willen gaan en de pijn wegduwen. Niet doen! Je moet door de bodem van de put, sla het niet over, hoe veel pijn het ook doet. Alleen dan kun je als een Phoenix herrijzen. Zoek hulp als het je te veel wordt.
 5. Mee gaan met negatieve energie om je heen. Klagen en mopperen is aanstekelijk en makkelijk. Besluit om alleen nog maar over positieve dingen te praten en niet mee te gaan met negatieve verhalen.
 6. Praten met collega’s over andere collega’s. Roddelen dus! Wees je bewust van je eigen waarde als musicus. Verlaag je niet, hoe verleidelijk dat soms ook is.
 7. Geen hulp durven vragen uit angst voor zwakte. Zoek wel heel zorgvuldig naar de juiste persoon, coach of psycholoog die je kan helpen. Hulp vragen is een grote kwaliteit.
 8. Niet goed voor je zelf zorgen. Let op je voeding en levensstijl, zoek naar wat je energie geeft. Sport, natuur, buitenlucht, laad jezelf op!
 9. Een hekel krijgen aan je muziek. Dat is een no go area, en je bent al te ver gegaan, wanneer je op geen enkel moment nog kunt genieten van wat je doet. Alarmbellen! Zoek hulp bij het opnieuw leren genieten van de muziek, houden van de muziek, voelen van de muziek en de verbinding met je collega’s en je publiek.
 10. Geen besef hebben van wat je geeft aan de wereld met jouw muzikale bijdrage. Hoe gewoon je het zelf ook vindt, het is een gift aan de maatschappij, waar heel veel mensen ontzettend van genieten.

 

Ik wens je dan ook heel veel plezier en succes met jouw muzikale talenten en mogelijkheden!

Manieren om weer in je kracht te kunnen staan als musicus zijn er genoeg. Soms heeft je techniek even meer aandacht nodig, maar soms heeft juist de mens achter de musicus aandacht nodig. Met hulp op mentaal gebied kun je inzichten en oplossingen vinden, waardoor het musiceren en leven met plezier, weer terugkomt.

Durf een stap te zetten!

Kijk eens bij mijn aanbod.

Ben je muzikaal ondernemer en heb je niet de vaardigheden om meer winst te maken?

Heb je last van podiumangst?

Of zit het je gewoon tot hier en kun je voor je gevoel geen kant meer op en verlies je het plezier?

Echt, hulp vragen is geen schande!

Hoe ga jij om met zwaar weer? Laat het me weten in een reactie onder dit blog. Ik help je graag!

Muzikale groet!

Marjolein.

 1. Avatar
  Peter Wilms Beantwoorden

  Hoi Marjolein,
  Fijne nieuwsbrief! Ik resoneer vooral op punt 10. Ik heb de neiging dit inderdaad te doen. Dus dankjewel voor je tip!
  Groetjes, Peter.

  • Marjolein Koetsier
   Marjolein Koetsier Beantwoorden

   Graag gedaan Peter! Ja het is ook wel moeilijk soms dit te blijven zien als een belangrijke waardevolle bijdrage, wanneer er zo weinig letterlijke waarde aan wordt toegekend. Spannend wat de politiek nu weer gaat doen. Ik hoop toch zo dat het nu even klaar is met bezuinigingen en dat er rust komt waarin en waardoor kunstenaars aan de slag kunnen blijven.
   Dank voor je reactie!

Laat een bericht achter

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.