default logo

Drie tips voor meer expressie in je zang.

Expressie zang

Heerlijk zingen met expressie!

Wat is zingen toch een heerlijke bezigheid. Iedereen die wel eens zingt zal dit volmondig beamen.

Adem gaat stromen, je lijf wordt energiek en je klank trilt en resoneert van alles en nog wat los bij jezelf en de toehoorder.

Je zingt prachtige melodieën, waar jij je ziel en zaligheid in kunt leggen. En waarmee je, als je wel eens optreedt, mensen kunt ontroeren en raken.

Je kunt troost bieden, je kunt vrolijkheid brengen, je zingt jezelf en je publiek naar een andere wereld.

Natuurlijk gaat er wel het één en ander aan vooraf aan oefening, zowel vocaal technisch, wat betreft je houding bijvoorbeeld, als muzikaal.

En om je toehoorder nog meer te kunnen raken is het van belang dat je expressief bent, dat je echt kunt laten horen waarover de muziek gaat.

Om je daarmee wat op weg te helpen, deel ik hier graag drie belangrijke tips voor meer expressie in je zang.

Drie tips voor meer expressie.

 

  1. Begin met de tekst, wanneer je gaat studeren aan je lied, aria of song.
    Zorg dat je de tekst ook sprekend echt kunt beleven en kunt doorvoelen. En maak het verstaanbaar. Doe bijvoorbeeld alsof je de tekst vertelt aan slechthorenden. Of stel je voor dat je een spannend verhaal vertelt aan kleuters. Merk wat er dan gebeurt met je articulatie. Wanneer je vervolgens gaat zingen is dit precies het zelfde. Vertel je verhaal alsof je leven ervan afhangt! Verstaanbaarheid draagt enorm bij aan je expressie. Maar ook ontdek je al sprekend waar belangrijke klemtonen zitten in de tekst.
  2. Luister eerst eens naar de muziek, zonder dat je zingt.
    Welke emotie roept de muziek op en hoe sluit de tekst daarbij aan. Bedenk ook wat jij daarmee wilt vertellen. Welk gevoel krijg jij erbij en wat wil je overbrengen aan je publiek. Duik helemaal in dat gevoel: wat raakt je zo of wat doet het met jezelf. Muziek maken kan dan veel bieden aan een publiek, maar het begint altijd bij jou. Kun jij je inleven in de klanken en de tekst? Zie er bijvoorbeeld plaatjes bij. Maak er een scene van als in een toneelstuk. Bedenk waar je bent en wat je ziet. Beleef het, dan ontstaat de expressie vanzelf.
  3. Overdrijf.
    Wanneer jij denkt dat je al heel veel doet, zal dit hoogstwaarschijnlijk nog niet genoeg zijn. Durf eens te overdrijven, ga eens helemaal uit je comfortzone, om maar eens een modewoord te gebruiken. Wanneer jij denkt dat je al heel veel doet, zal dit hoogstwaarschijnlijk nog niet genoeg zijn. Wees niet bang om gek te doen. Oefen hiermee. Je kunt altijd weer minder doen. Alles wat je doet is afhankelijk van het betreffende muziekstuk. Ontdek wat werkt. Oefen met je zangdocent. En heb plezier, geniet van de muziek en laat je gevoel stromen.

 

Om je meer in aanraking te brengen met jouw eigen expressie in je zang heb ik de masterclass ‘ExpresSing’ ontwikkeld. We gaan aan de slag met jouw gevoel en jouw stem in je lied of aria, zodat je je publiek raakt en ontroert.

Veel succes in ieder geval met deze tips en ik zou het fantastisch vinden je te zien en te helpen in de masterclass ExpresSingnaar meer expressie in jouw zang.

Laat me eens weten hoe jij je expressie uitleeft? Reageer op dit blog en je maakt kans op mijn boek Stembalans over je stem als instrument voor persoonlijke groei.

Tot hoors of ziens!

Klankvolle groet, Marjolein

Marjolein Koetsier
Zangeres, presentatie- en stemcoach, carrièrecoach voor musici. Auteur Stembalans, over de stem als instrument voor persoonlijke ontwikkeling.

Laat een bericht achter

*

captcha *